Beeldhouwen in hout

Het beeldhouwen met hout is vooral voor de beginnende beeldhouwer niet zo gemakkelijk. Enige kennis van tekenen en boetseren is hoewel niet vereist, toch goed aan te leren. Ook moet de kunstenaar bij ’t werken met deze materie respecteren dat er beperkingen zijn. Hij dient bijvoorbeeld respect te hebben voor de richting van de draad van het hout. Aandacht hebben voor het verwijderen van de spint, alsook voor de kern die barst bij het ouder worden. Ook het verlijmen van hout en ’t slijpen van de beitels behoren tot deze kunstvorm. Maar dit alles is goed aan te leren , want het beeld zit al in ’t hout; men hoeft alleen alles maar weg te kappen wat geen onderdeel van het beeld uitmaakt.

beeldhouwen

Voorbeelden van Ad Brans

beeldhouwen

Tekenen, Boetseren, Beeldhouwen

Techniek

  1. De eerste stap bestaat uit het tekenen of fotograferen van een beeld.
  2. Daarna het boetseren voor een 3D inzicht te verkrijgen.
  3. Het door meten overbrengen op het houtblok.
  4. De bewerking van ‘t houtblok per zijde volgens een patroon, met behoud van een zekere materie rond de definitieve vormen.
  5. De vorm die zo wordt verkregen wordt vervolgens met hamer en beitels verder verfijnd.
  6. De beeldhouwer vervaardigt nu het ontwerp van de gewenste vorm, alvorens verder te gaan met de laatste stap die bestaat uit de afwerking van het beeld.
  7. Een andere werkwijze is: starten zonder tekenen en boetseren, meteen beginnen te hakken en kijken wat het uiteindelijk wordt (meestal moderne kunst).

Begeleidende beeldhouwer: Ad Brans